INTRODUCTIE
Zonnepark Nieuwerkerkertocht is een gezamenlijk initiatief van lokale ondernemers die een belangrijke bijdrage willen leveren aan de opwekking van duurzame energie. Het project strekt zicht uit over een terrein van ongeveer 15 hectare, waarvan een deel wordt gebruikt voor de plaatsing van zonnepanelen. De resterende ruimte wordt ingezet om het park zorgvuldig landschappelijk in te passen, met veel aandacht voor natuur en veiligheid. In totaal zullen er ongeveer 30.000 zonnepanelen worden geplaatst, met een gezamenlijk vermogen van ongeveer 20 MWp, voldoende om meer dan 7.000 huishoudens van duurzame energie te voorzien.
INITIATIEFNEMERS
De groep initiatiefnemers bestaat uit drie ondernemingen: Maatschap Maat-Verwoerd, Maatschap Koeckhoven en Maatschap Bijlsma, waarbij de familie Maat-Verwoerd ook eigenaar is van de projectgrond.
Voor de realisatie van het project hebben de initiatiefnemers adviesbureau Ventolines ingeschakeld. Ventolines ondersteunt hen bij de technische uitwerking, vergunningaanvragen en het betrekken van de lokale gemeenschap bij de ontwikkeling van het zonnepark.
LOCATIE
Zonnepark Nieuwerkerkertocht bevindt zich in het Zonnecarré, een speciaal aangewezen gebied in het noordelijk deel van de gemeente Haarlemmermeer voor grootschalige opwekking van zonne-energie. Het Zonnecarré valt binnen de groene zone rondom Schiphol, het zogeheten Groene Carré. Dit gebied omvat diverse groengebieden zoals park Vijfhuizen, Buitenschot en Plesmanhoek, evenals natuurverbindingen en recreatieve voorzieningen zoals fiets-, wandel- en ruiterpaden.
Zonnepark Nieuwerkerkertocht is geprojecteerd op percelen direct noordelijk van de Groene Carré Zuid, tussen de Hoofdweg-Westzijde en de Nieuwerkerkertocht. Dit is tussen Hoofddorp en het zuidelijkste punt van de Polderbaan.

LANDSCHAPPELIJKE INPASSING
Zonnepark Nieuwerkerkertocht beslaat ongeveer 15 hectare. Het grootste deel van dit gebied wordt benut voor de opstelling van de ongeveer 30.000 zonnepanelen, terwijl de resterende ruimte wordt ingericht voor landschappelijke inpassing. Verder worden er in het zonnepark om veiligheidsredenen brede paden tussen de panelen aangelegd. De zonnepanelen worden in zuidwestelijke richting geplaatst, in lijn met de lengterichting van het kavel. Deze positionering is niet helemaal optimaal voor het opvangen van zonlicht, maar is op die manier wel in harmonie met de strakke lijnen van het rechthoekig verkavelde polderlandschap.
Om de openheid van de polder te behouden en het zicht op de zonnepanelen te beperken, worden verschillende maatregelen genomen. De panelen zullen maximaal 2 meter hoog zijn en worden zonder stapeling in het landschap geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het zonnepark laag blijft en de horizon zoveel mogelijk intact blijft, waardoor de impact op de omgeving wordt geminimaliseerd.
Aan de kant van het Groene Carré wordt bloemrijk grasland ingezaaid met eenjarige plantensoorten die een hoogte van 1 tot 1,5 meter kunnen bereiken. Dit creëert een natuurlijke buffer, waardoor het zicht op de zonnepanelen deels wordt verminderd. Daarnaast wordt aan de zijde van de Hoofdweg een struweel aangeplant met inheemse beplanting. Dit struweel zorgt niet alleen voor visuele afscherming, maar biedt ook een habitat voor lokale flora en fauna, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in het gebied. De exacte inrichting van deze landschappelijke elementen wordt in overleg met de gemeente bepaald en kan in een later stadium van het project nog wijzigen.
In samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer wordt ook onderzocht hoe het zonnepark kan aansluiten op het Groene Carré. De invulling van het Groene Carré wordt in samenspraak met de gemeente, de initiatiefnemers van Zonnepark Nieuwerkerkertocht en de lokale gemeenschap bepaald.
VISUALISATIES
Concept schetsontwerp zonnepark

Struweel

Bloemrijk grasland

Bijen en andere insecten


Principedoorsnedes
PROCES
De ontwikkeling van een zonnepark in het Zonnecarré doorloopt diverse fases. De eerste stap is een gewogen loting, waarin de gemeente bepaalt welke projecten mogen doorgaan. Deze loting wordt uitgevoerd onder toezicht van een notaris, en alleen projecten die voldoen aan de inschrijvingscriteria worden meegenomen.
Voor de ingelote projecten – zoals Zonnepark Nieuwerkerkertocht – volgt de participatie- en vergunningaanvraagfase. In deze fase wordt de lokale gemeenschap actief betrokken via zogeheten keukentafelgesprekken, informatieavonden, online communicatiekanalen en nieuwsbrieven. Het doel hiervan is om mogelijke zorgen of vragen van de omgeving in een vroeg stadium op te vangen en te behandelen en om input uit de omgeving zoveel mogelijk mee te nemen in het ontwerpproces.
Vervolgens moeten de initiatiefnemers de benodigde vergunningen aanvragen. Deze aanvragen worden door de gemeente, in samenspraak met andere overheden zoals de provincie, het hoogheemraadschap en de omgevingsdienst, beoordeeld op criteria zoals ruimtelijke inpassing, technische haalbaarheid en ecologische impact. Voor zonneparken binnen het Zonnecarré gelden specifieke gemeentelijke beleidskaders die zorgen voor zorgvuldige inpassing.
Zodra de vergunningen zijn verleend en eventuele juridische bezwaren zijn afgehandeld, kan de bouw van het zonnepark van start gaan. Het exacte begin van de werkzaamheden is afhankelijk van de snelheid waarmee de eerdere fasen worden doorlopen en de complexiteit van het project.
Na de voltooiing van de bouw wordt het zonnepark aangesloten op het elektriciteitsnet, waarna het direct kan beginnen met het opwekken en leveren van duurzame energie. Na ingebruikname wordt het zonnepark regelmatig onderhouden om optimale prestaties te garanderen en ecologische maatregelen, zoals het beheer van de beplanting, zorgvuldig uit te voeren.
Voor de meest actuele informatie over de voortgang van Zonnepark Nieuwerkerkertocht zijn de updates te volgen op de nieuwspagina.