Vraag en antwoord

ALGEMEEN

Wat is een zonnepark?

Een zonnepark is een terrein dat speciaal is ingericht voor de plaatsing van zonnepanelen met als doel elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Deze parken worden meestal aangelegd op open ruimtes, zoals landbouwgrond of braakliggende terreinen. De opgewekte elektriciteit komt via het elektriciteitsnet terecht bij huishoudens en bedrijven, zodat zij gebruik kunnen maken van de groene stroom.

Hoe ziet een zonnepark eruit?

Een zonnepark bestaat meestal uit rijen zonnepanelen die op frames of palen in de grond zijn bevestigd. De zonnepanelen zijn vaak ongeveer 1,5 tot 2 meter hoog en zijn gericht op de zon voor maximale efficiëntie. Rondom een zonnepark wordt vaak landschappelijke inpassing toegepast, zoals het aanplanten van struiken of graslanden, om het park visueel aantrekkelijker te maken en de impact op de omgeving te beperken.

Waarom kiezen voor een zonnepark?

Zonneparken zijn een belangrijke stap in de energietransitie omdat ze bijdragen aan de opwekking van hernieuwbare energie. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen stoten zonneparken geen broeikasgassen uit, wat helpt om klimaatdoelstellingen te behalen. Daarnaast kunnen zonneparken snel worden gebouwd, produceren ze nauwelijks geluid en vereisen ze weinig onderhoud. Dat maakt ze een aantrekkelijke optie voor het grootschalig duurzaam opwekken van energie.

Waarom niet alleen zonnepanelen op daken?

Hoewel zonnepanelen op daken een belangrijke bron van zonne-energie zijn, is hun schaal te beperkt om aan de volledige vraag naar duurzame stroom te voldoen. Daken kunnen ongeschikt zijn door schaduw, ongunstige oriëntatie, of beperkte ruimte. Zonneparken op landbouwgrond bieden daarentegen de mogelijkheid om op grote schaal elektriciteit op te wekken waarbij deze nadelen niet of veel minder gelden.

Wat levert een zonnepark de omgeving op?

Een zonnepark kan de omgeving op verschillende manieren ten goede komen. Allereerst levert het een belangrijke bijdrage aan de duurzame energievoorziening in de regio, wat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert. Daarnaast kunnen zonneparken economische voordelen bieden, zoals (bescheiden) werkgelegenheid tijdens bouw en exploitatie en mogelijke winstdeling met omwonenden. Sommige zonneparken bieden ook lokale investeringsmogelijkheden, zodat omwonenden financieel kunnen profiteren van de opbrengsten van het zonnepark. Verder kan een zonnepark bijdragen aan lokale maatschappelijke doelen, doordat zij bijvoorbeeld financieel bijdragen aan omgevingsfondsen. Hiervoor worden afspraken gemaakt tussen de gemeente en de initiatiefnemers.

OVER ZONNEPARK NIEUWERKERKERTOCHT

Wie zijn de initiatiefnemers van dit project?

Zonnepark Nieuwerkerkertocht is een initiatief van drie ondernemers uit Haarlemmermeer: Maatschap Koeckhoven, Maatschap Maat-Verwoerd en Maatschap Bijlsma. De drie ondernemingen zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van het project.

Waar komt het zonnepark precies te liggen?

De beoogde locatie van Zonnepark Nieuwerkerkertocht bevindt zich in de Haarlemmermeerpolder, ten westen van de Hoofdweg en ten zuiden van de Polderbaan. De percelen waarop het zonnepark wordt gerealiseerd, liggen ten noorden van de Nieuwe Vijfhuizertocht in de Groene Carré Zuid en tussen de Hoofdweg-Westzijde en de Nieuwerkerkertocht. Het projectgebied is met een pijl aangegeven in onderstaande afbeelding.

Hoe groot wordt Zonnepark Nieuwerkerkertocht?

Zonnepark Nieuwerkerkertocht beslaat ongeveer 15 hectare. Van dit gebied wordt ongeveer 13,3 hectare benut voor het zonnepark, terwijl de resterende ruimte wordt gebruikt voor landschappelijke inpassing. Om veiligheidsredenen worden in het zonnepark brede paden tussen de panelen aangelegd. Hierdoor komt het netto oppervlak dat bedekt wordt met ongeveer 30.000 zonnepanelen uit op 8,7 hectare.

IMPACT OP DE OMGEVING

Wat is de impact van het zonnepark op de omgeving?

Het zonnepark zal bijdragen aan de verduurzaming van de energievoorziening in de regio. Door het duurzaam opwekken van stroom vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen en de bijbehorende CO2-uitstoot. Daarnaast kan het zonnepark bijdragen aan lokale maatschappelijke doelen door het afdragen van financiële bijdragen aan een omgevingsfonds, Ook kunnen inwoners delen in de winst van het zonnepark door financieel te participeren. En draagt het zonnepark (bescheiden) bij aan de lokale economie door werkgelegenheid te creëren tijdens de bouw- en de exploitatiefase.

Waarom is gekozen voor deze locatie?

Allereerst omdat de locatie ligt binnen het zogenoemde Zonnecarré, een gebied in het noordelijk deel van Haarlemmermeer dat door de gemeente is aangewezen als geschikt gebied voor de vestiging van zonneparken, En vanwege het feit dat de eigenaar van de locatie initiatief heeft ondernomen om – samen met twee andere ondernemers in de buurt – op deze grond een zonnepark te realiseren.

Hoe wordt het zonnepark aangesloten op het elektriciteitsnet?

Dat is nog niet bekend, omdat nog verschillende opties worden onderzocht. Een gebruikelijke aansluiting is die op het netwerk van de lokale netbeheerder, in onze regio is dat Liander. Een andere optie kan zijn dat wordt gekozen voor aansluiting bij een private grootgebruiker.

Leidt zo’n groot zonnepark ertoe dat bij ons in de buurt zonnepanelen vaker afslaan?

Nee, dat is niet het geval, Het zonnepark wordt namelijk aangesloten op een ander netniveau dan zonnepanelen van particulieren. De stroom van het zonnepark gaat met een ‘zware’ 20.000 Volt-kabel rechtstreeks naar een afnemer. Als dat een grootgebruiker is, komt de stroom überhaupt niet op het elektriciteitsnet. Als de afnemer de lokale netbeheerder is, dan ontvangt die de zonnestroom rechtstreeks in een hoogspanningsstation. Dat is niet het netniveau waarop de zonnepanelen van particulieren zijn aangesloten. Die leveren de stroom van hun zonnepanelen aan het lokale 230 Volt-laagspanningsnet dat via diverse tussenschakels (elektriciteitshuisjes en middenspanningsstations) is verbonden met het hoogspanningsnet. Op de schakelpunten in het net zorgen transformatoren en andere netcomponenten voor regulering en demping van mogelijke spanningsverschillen, waardoor stroomuitval wordt vermeden.

Hoe kan het dan dat zonnepanelen op onze daken zo vaak afslaan?

Zonnepanelen slaan doorgaans af als gevolg van de beveiliging in de omvormer(s) van de particuliere installatie(s). Dat gebeurt als er sprake is van congestie in het lokale laagspanningsnet. Als op een zonnige dag veel huishoudens in de buurt tegelijkertijd stroom afgeven aan het net, loopt de spanning op en beschermt de beveiliging van de omvormers voor overspanning in de particuliere zonne-installaties.

Hoe wordt de veiligheid van het zonnepark gewaarborgd?

Door verschillende maatregelen. Zo worden er paden van 3,5 meter vrijgehouden tussen clusters van zonnepanelen, zodat hulpdiensten bij calamiteiten goede toegang hebben tot de locatie. Daarnaast wordt een veiligheidsplan opgesteld dat voldoet aan de eisen van de brandweer. Er worden veilige en gecertificeerde zonnepanelen en netcomponenten geïnstalleerd en er vinden regelmatig inspecties en onderhoud plaats om de veiligheid van het park te waarborgen.

Hoe zit het met geluidsoverlast?

Zonneparken veroorzaken zeer zelden geluidshinder, omdat de gebruikte componenten (zonnepanelen en randapparatuur) nauwelijks geluid produceren. Hierdoor blijven zonneparken binnen wettelijke geluidsnormen. Ook de eventuele weerkaatsing van (ander) omgevingsgeluid – zoals die van de Polderbaan – gaan niet leiden tot extra geluidseffecten. Eerder geluidsonderzoek van TNO – uitgevoerd in opdracht van de gemeente – heeft dat aangetoond. Door de relatief vlakke ligging van de zonnepanelen in het landschap is het volgens TNO niet te verwachten dat de zonnepanelen van Zonnepark Nieuwerkerkertocht geluid afbuigen richting woningen en bedrijven in de omgeving. Aanwezige barrières, zoals de Groene Carré Zuid en de Weg om de Noord (N201) beperken bovendien de geluidsoverdracht richting Hoofddorp-Noord. Er wordt zelfs een lichte afname verwacht van laagfrequent grondgeluid bij startende vliegtuigen vanaf de Polderbaan, omdat de zonnepanelen een kleine hoek maken met de grond en het geluid daardoor vanaf het zonnepark niet weerkaatst kan worden richting de woningen en bedrijven in Hoofddorp-Noord.

Zijn er negatieve effecten voor het naastgelegen vliegveld Schiphol?

Er worden geen negatieve effecten voor het naastgelegen vliegveld Schiphol verwacht. Bij de vergunningaanvraag is uitgebreid onderzoek gedaan naar de richtlijnen van de luchtvaartautoriteiten en de mogelijke impact op de operaties van Schiphol. Het ontwerp en de locatie van het zonnepark zijn afgestemd op deze richtlijnen. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met de betrokken partijen om de veiligheid en het goed functioneren van Schiphol te waarborgen.

Hoe wordt het zonnepark landschappelijk ingepast?

Het zonnepark wordt zorgvuldig ingepast om goed aan te sluiten op de omgeving. De zonnepanelen worden zodanig geplaatst dat ze visueel opgaan in het bestaande landschap. Rondom het park wordt kruidenrijk gras en op enkele plekken struweel aangeplant om het zicht op de panelen te beperken en de biodiversiteit te bevorderen (zie de visualisatiepagina voor een afbeelding van de landschappelijke inpassing). Zo voldoet het zonnepark aan de eisen van het Beleidskader Lokaal Eigenaarschap en het Beeldkwaliteitsplan Zonnecarré.

Wat merk ik tijdens de bouwfase van het zonnepark?

Tijdens de bouwfase zullen machines en medewerkers op de locatie aanwezig zijn. Ook kan geluid worden ervaren van eventuele heiwerkzaamheden en andere bouwactiviteiten, evenals verhoogde verkeersbewegingen door de aan- en afvoer van materialen. We streven ernaar deze werkzaamheden zoveel mogelijk binnen reguliere werktijden uit te voeren om overlast te minimaliseren.

Daarnaast zullen we ervoor zorgen dat er veiligheidsmaatregelen worden getroffen voor de bescherming van zowel medewerkers als de omgeving. We communiceren regelmatig met omwonenden om hen op de hoogte te houden van de voortgang van de werkzaamheden en mogelijke hinder.

PROCES EN PROCEDURES

Hoe blijf ik op de hoogte van het project?

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze website. Hierin worden de laatste updates en belangrijke ontwikkelingen over het zonnepark gedeeld. Daarnaast zijn ook nieuwsartikelen rondom het project op deze website te vinden.

Heeft de gemeente al toestemming gegeven voor het zonnepark en voldoet het aan de gemeentelijke regels?

De gemeente Haarlemmermeer heeft het zonnepark geselecteerd en het ontwerp is opgesteld volgens de gemeentelijke regels, zoals vastgelegd in het Beleidskader Lokaal Eigenaarschap en het Beeldkwaliteitsplan Zonnecarré. De vergunningen moeten nog worden aangevraagd, maar zodra de vergunningen onherroepelijk zijn, zal het zonnepark volledig aan deze regels voldoen. Updates over het vergunningenproces worden ook geplaatst op de nieuwspagina van deze website.

Kan ik bezwaar maken tegen de komst van het zonnepark?

Ja, het is mogelijk om bezwaar te maken tegen de komst van het zonnepark. Dat kan elk moment bij de initiatiefnemers. In gesprek met hen kunnen bezwaren worden besproken en mogelijk worden weggenomen. Er is ook een meer formele route. Zodra vergunningen voor het zonnepark zijn verleend, geldt een wettelijke bezwaartermijn waarin belanghebbenden bezwaar kunnen indienen bij de gemeente. Meer informatie daarover is te vinden op de webpagina ‘Bezwaar en beroep’ van de gemeente Haarlemmermeer en op de webpagina waarop de vergunningverlening straks wordt aangekondigd.

Welke procedures zijn nodig voor het zonnepark?

Voor de realisatie van het zonnepark zijn verschillende procedures nodig. Allereerst moet een vergunningaanvraag worden ingediend bij de gemeente, waarbij het project getoetst wordt aan gemeentelijke kaders zoals het Beleidskader Lokaal Eigenaarschap en het Beeldkwaliteitsplan Zonnecarré. Na de vergunningsverlening volgt een bezwaartermijn, waarin belanghebbenden bezwaar kunnen maken. Zodra de vergunning onherroepelijk is, kan het zonnepark worden ontwikkeld. Updates over de voortgang van deze procedures worden op de nieuwspagina van deze website geplaatst.

Hoelang duren de procedures en wanneer start de bouw?

De duur van de procedures voor het zonnepark kan variëren, maar doorgaans duurt het vergunningstraject enkele maanden, inclusief de bezwaartermijn na de vergunningsverlening. Zodra de vergunningen onherroepelijk zijn, kan de bouw starten. De exacte startdatum van de bouw is afhankelijk van het verloop van deze procedures en wordt op de nieuwspagina van deze website bekendgemaakt zodra de vergunning onherroepelijk is geworden.

PARTICIPATIE

Hoe wordt de omgeving betrokken bij de ontwikkeling van het zonnepark?

De omgeving wordt op verschillende manieren betrokken bij de ontwikkeling van het zonnepark. Eerst zijn keukentafelgesprekken gehouden met direct omwonenden, gevolgd door een informatiebijeenkomst speciaal voor de directe omgeving. Daarnaast is er een open inloopavond georganiseerd, waar iedereen welkom was om informatie te krijgen en vragen te stellen. Updates over het project worden ook gedeeld via deze website en nieuwsbrieven, zodat de omgeving op de hoogte blijft van de voortgang. Zijn er nog vragen of opmerkingen over het zonnepark? Neem dan contact op via de contactpagina.

Is er ruimte voor financiële participatie in het zonnepark?

De initiatiefnemers willen het project openstellen voor financiële participatie nadat de vergunning voor het project is verkregen. Hiervoor zijn al contacten gelegd met een lokale energiecoöperatie, die de financiële participatie kan organiseren. Meer informatie daarover wordt later onder meer op deze website gepubliceerd.

Profiteert de omgeving ook financieel van het zonnepark?

Ja, direct door financieel te participeren in het project. Hoe die directe financiële participatie eruit komt te zien, wordt later bekend. Indirect profiteert de omgeving ook, doordat de gemeente afspraken kan maken met de initiatiefnemers over bijvoorbeeld een financiële bijdrage voor een omgevingsfonds. Uit dat omgevingsfonds kunnen lokale, maatschappelijke doelen worden gefinancierd, die ten goed komen aan de omgeving.

Terug naar boven